Spuštění placené verze YouTube je prý otázkou „několika měsíců“

Videoserver YouTube nabídne v řádu několika měsíců placenou verzi bez reklam. Podle americké stanice CNBC to na konferenci Code/Media v Kalifornii prohlásil Robert Kyncl, šéf obsahu populární videoslužby. Prý se dolaďují jen poslední detaily.

Server YouTube je celosvětově nejnavštěvovanější službou na sdílení a sledování videí. Měsíčně ho navštíví více než jedna miliarda uživatelů. Dosud se omezoval jen na několik málo placených kanálů – od května 2013 umožňoval vybraným tvůrcům účtovat si za sledování videí poplatky. Současně s tím však připravoval i zpoplatněnou verzi.

Podle agentury Reuters se bude jednat o dlouho očekávanou službu Music Key, která by měla za pravidelný měsíční poplatek začínající na 8 amerických dolarech (asi 190 korunách) umožnit přístup k hudebním videím, a to bez reklam. „Existuje podmnožina diváků, kteří chtějí víc věcí, takže jsou zvyklí za ně platit. Nemyslíme si, že pro stávající uživatele to něco změní,“ prohlásil Kyncl.

Nedávno oslavil internetový portál deset let své existence. Původně měl sloužit k volnému sdílení domácích videí, postupně se ale jeho obsah rozšířil o hudební klipy, filmy nebo videohry. V roce 2006 zaznamenal velký zlom, když ho za 1,6 miliardy dolarů koupil internetový gigant Google (pro srovnání, minulý rok koupil Facebook aplikaci WhatsApp za 22 miliard dolarů). V současnosti uživatelé na server nahrají až 100 hodin videí za minutu.