ČT art odvysílá živě udílení cen Grammy

Přímý přenos z 57. ročníku nejprestižnějších hudebních cen světa bude z Los Angeles ve 2:00 hod. v noci z neděle na pondělí přenášet živě televizní kanál ČT art. Sestřih z něj pak odvysílá 3. března ve 20:20 hod. V tiskové zprávě ČT o tom informovala mluvčí Alžběta Plívová.

Celkem osmdesát tři pozlacených gramofonů, o jeden více než loni, bude rozdáno ve Staples Center v Los Angeles na padesátém sedmém výročním udílení hudebních cen Grammy. Moderátorem slavnostního ceremoniálu bude rapper LL Cool J, který se této role zhostí již počtvrté v řadě. Pro české diváky bude přenos simultánně překládat Dana Hábová, průvodní komentář obstará hudební publicista Jan Rejžek.

„ČT art se systematicky věnuje současné hudební scéně v celé její žánrové šíři,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a dodává: „Proto jsem rád, že bude moci na svých obrazovkách v přímém přenosu hostit vůbec nejprestižnější svátek populární hudby, cenu Grammy, která je – s nadsázkou řečeno – matkou všech ocenění v hudebním průmyslu. Prostřednictvím Grammy nabídneme našim divákům živá vystoupení těch momentálně nejlepších a nejslavnějších, ale i nejoriginálnějších hudebníků planety.“

Přestože přesný scénář večera je do poslední chvíle tajemstvím a každoročně v něm není nouze o překvapení, již teď jsou známa jména některých hudebníků, kteří v rámci slavnostního večera ve Staples Centre vystoupí. Jsou mezi nimi například zpěvačky Madonna, Katy Perry či Ariana Grande, producent a zpěvák Pharrell Williams a také australská hard rocková legenda AC/DC. V plánu je i několik hudebních kolaborací. Duet společně zazpívají například zpěvačka Lady Gaga a swingová legenda Tony Bennett, zpěvačka a členka No Doubt Gwen Stefani a frontman skupiny Maroon 5 Adam Levine. Velkou událostí jistě bude vystoupení barbadoské zpěvačky Rihanny, amerického rappera Kanyeho Westa a Sira Paula McCartneyho s jejich novou společnou skladbou FourFiveSeconds.

Šanci odnést si z letošního udílení Grammy trofej má letos například zpěvačka Beyoncé za své poslední eponymní album, australská zpěvačka Sia za píseň Chandelier, britské duo Disclosure a soulová zpěvačka Mary J Blige za společnou skladbu F For You v kategorii elektronická hudba, hudebník Beck za album Morning Phase coby nejlepší rockovou nahrávku či americká dvojice The Black Keys za skladbu Fever, a to v kategorii nejlepší rockové vystoupení.