Česká televize spustila internetovou videopůjčovnu

Praha - Česká televize na svém webu uvedla do provozu internetovou videopůjčovnu. Díky ní si tak může každý za poplatek stáhnout některé starší filmy nebo seriály veřejnoprávní televize.

Videopůjčovna v současnosti nabízí několik desítek celovečerních filmů, televizních inscenací nebo pořadů pro děti, které spadají jak do vlastní tvorby České televize, tak i do koprodukčních projektů. Jedná se například o televizní filmy Swingtime, Městem chodí Mikuláš nebo Na psí knížku. Z celovečerních snímků jde třeba o Saturnina, Zdivočelou zemi nebo Sametové vrahy. Cena za půjčení většiny snímků na tři dny je 39 Kč. Po této době se stažený film zneaktivní.

V nabídce jsou i televizní seriály Místo nahoře, Náměstíčko, Náves, Příkopy a Poslední sezona. Za stažení několika dílů najednou diváci zaplatí 95 Kč. Připraven je i pestrý výběr pořadů pro děti. Vedle večerníčků Vydrýsek a Méďové je k dispozici více než dvacet pohádek, mezi které patří například Princezna ze mlejna, Trampoty vodníka Jakoubka nebo Císař a tambor.

Ke stažení a sledování pořadů musí mít divák na svém počítači nainstalovanou speciální aplikaci České televize Video Download Manager, operační systém Windows a internetový prohlížeč Internet Explorer. Videopůjčovna totiž využívá technologii Microsoft Windows Media DRM. To by mohl být pro někoho zásadní problém. Ne každý totiž využívá právě Windows, z Internet Exploreru zase mnoho uživatelů internetu přechází na Firefox nebo Operu.

Platba ve videopůjčovně je vyřešena pomocí virtuálního účtu, z něhož se divákům odečítají peníze za jednotlivá stáhnutí. Účet lze dobít jak platební kartou, tak i prémiovou SMS nebo bankovním převodem.