ČTÚ je stále pro vypnutí analogu v říjnu 2010

Praha - Český telekomunikační úřad stále navrhuje vypnutí analogového vysílání v České republice na 10. říjen 2010, je však připraven i na jiné varianty. Uvedl to předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák na dnešním setkání s novináři, kde představil návrh Technického plánu přechodu (TPP).

Případné další varianty přechodu na digitální vysílání budou záležet na
tom, jaké se sejdou připomínky k Technickému plánu přechodu a jak se ČTÚ dohodne s orgány státní správy. 

Ředitel televize Nova Petr Dvořák před několika týdny označil říjnový
termín roku 2010 za utopii, které datum by pro Novu bylo reálné, však tehdy neuvedl. Mluvčí této televize Veronika Šmítková dnes ČTK řekla, že se Nova k návrhu TPP vyjádří tehdy, až ho nastuduje. 

Skepticky se k termínu vypnutí analogového vysílání v roce 2010 vyjádřily také České radiokomunikace. 

Konečnou verzi TPP, jakéhosi jízdního řádu digitalizace, má vydat vláda formou svého nařízení. Od nynějška do 15. ledna se k němu mohou vyjadřovat dotčené subjekty, na Legislativní radu vlády by materiál podle Dvořáka mohl přijít nejdříve začátkem února. 

Termíny pro vypínání analogového vysílání, jak je stanoví současný návrh TPP, se tak mohou podle Dvořáka ještě změnit. S vypínáním analogu se bude postupovat od oblasti Plzně, na závěr přijde Zlínsko a Jesenicko. 

Na jaře se podle Dvořáka začne s výstavbou veřejnoprávní vysílací sítě, například v květnu příštího roku by z ní digitální vysílání mělo začít v
oblasti Plzně a Českých Budějovic. 

Postup přechodu bude podmíněn pokrytím určitého území či počtu obyvatel signálem pro digitální televizní vysílání. Na to, kolik domácností bude zařízením pro příjem televizního digitálního signálu, se ohled brát nebude. Nicméně ukončení souběžného analogového a digitálního vysílání dominantního vysílače v dané oblasti bude předcházet tříměsíční informační kampaň.

Analogové televizní již skončilo letos k poslednímu srpnu na Domažlicku. Nicméně televize Nova ho počátkem prosince dočasně obnovila. Nechtěla v této oblasti ztratit frekvenci pro analogové vysílání, kterou by jí ze zákona mohla odebrat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Dalším důvodem byly podle Novy problémy s příjmem digitálního signálu a jeho kvalitou.