Novou podobu Radiožurnálu nebude hodnotit expertní komise

Praha - Rada Českého rozhlasu nevyhověla žádosti občanské iniciativy Nechceme přeladit, nemáme kam. Iniciativa, která protestovala proti nové podobě Radiožurnálu, žádala zřízení expertní skupiny, která by nové vysílání zhodnotila. Rada dnes, nejen o návrhu, jednala veřejně. Schůze se účastnili i zástupci iniciativy, kteří dávali najevo nespokojenost s rozhodnutím rady. Nelíbilo se jim také, že během jednání nedostali slovo, aby mohli své požadavky zopakovat a zdůvodnit.

Rada rozhodla, že podklady, které jí poskytuje výzkumné oddělení Českého rozhlasu, programový ředitel Richard Medek a které zároveň získává i od vlastního experta pro vyhodnocování vysílání Radiožurnálu, jsou dostatečné. Není proto třeba ustavovat ještě zvláštní odbornou komisi.

Nová podoba Radiožurnálu, na kterou přešel rozhlas od začátku ledna, vyvolala mnoho negativních reakcí. Petici za návrat ke starému dobrému vysílání podepsalo téměř 14 tisíc lidí. Iniciátorkou změn byla ředitelka stanice Barbora Tachecí, kterou generální ředitel ČRo Václav Kasík na začátku února odvolal. Důvodem údajně nebyly změny ve vysílání, ale nesoulad ve vnitřní komunikaci uvnitř rozhlasu.