V dubnu zahájí vysílání rádio EU

Brusel - V polovině dubna má začít vysílat nová evropská rozhlasová stanice. Měla by se dívat na dění v Evropské unii, a to ne z pohledu jednotlivých států, ale z pohledu celoevropského. Nebude mít jednotnou frekvenci, bude totiž součástí národních stanic, které se rozhodly do projektu zapojit.

Rádio bude mít také svou internetovou stránku, přes kterou si ho budou moci posluchači naladit. Programová skladba bude obsahovat převážně zpravodajství, magazíny, rozhovory, publicistiku, analýzy a debaty, ale také pořady, které budou vysvětlovat jednotlivé události v Bruselu.

Národní stanice by tento evropský program měly vysílat od třiceti do šedesáti minut denně, prvním rokem v deseti jazycích, během dalších čtyř let budou jazyky přibývat až na konečných třiadvacet. Rádio začne vysílat v polovině dubna, mezi stanicemi, které se na projektu podílí, je i Český rozhlas.

Předpokládá se, že by rádio mohlo poslouchat dvanáct až devatenáct milionů lidí v zemích EU, dalších asi třicet milionů ve zbytku světa.