Nejlepší internetové stránky na Vysočině má Jihlava

Jihlava - Do desátého kola celostátní soutěže o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí České republiky Zlatý erb postupují z kraje Vysočina v kategorii měst Jihlava a v kategorii obcí Dolní Vilémovice z Třebíčska. Jihlava podle krajské poroty navíc poskytuje uživatelům i nejlepší elektronické služby. Do krajského kola se přihlásilo 40 soutěžících, v anketě veřejnosti se přízni nejvíce těšily stránky obce Zárubice z Třebíčska.

„Po výtvarné stránce nejsou naše obecní stránky nijak zvláštní, ale obsah pomáhá rozhýbat život v obci. Největší úspěch slaví fotografie z akcí,“ uvedl na slavnostním vyhlášení výsledků starosta Zárubic Jaroslav Burian. Když se neobjeví na webu obce hned po akcích, lidé mu telefonují, co s nimi je.

Z 25 přihlášených obcí mají podle poroty nejkvalitnější webové stránky Dolní Vilémovice, které se v roce 2005 umístily na prvním místě celostátního kola. Podle webmastera Václava Bobka se lidé na jejich rovněž nejvíce zajímají o fotodokumentaci, na které je nejlépe vidět život v obci. Dynamičnost stránkám dodal loni nový redakční systém, díky němuž může obecní stránky editovat více lidí. Zájemci jsou o novinkách na webu informováni, popsal.

Také krajské město Jihlava, jež několikrát bodovala v celostátním kole, má novou podobu webových stránek. Web byl totiž nabitý informacemi a ve staré grafické úpravě začal být nepřehledný, uvedl náměstek primátora Martin Hyský. Jihlava získala ocenění i za elektronické služby - Úřad online. Tam lidé kromě formulářů, elektronické podatelny a úřední desky najdou i objednávky k obsluze na odborech úřadu a následně stav vyřízených dokumentů.

Ve zvláštní kategorii porota na Vysočině letos nově hodnotila také internetové stránky organizací, které zřizuje kraj. V ní se na prvním místě umístila krajská knihovna před jihlavskou nemocnicí a školou řemesel v Moravských Budějovicích.

Do 10. ročníku celostátní soutěže se podle Jana Savického z pořadatelského sdružení Zlatý erb přihlásilo téměř 600 soutěžících. Přihlášky se přijímaly do konce ledna, vyhlášení vítězů bude tradičně na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě, jež se bude konat 7. dubna v Hradci Králové. Postoupí do něj vítězové z 11 krajských kol. Cílem klání je podpořit rozvoj internetových služeb ve městech a obcích. Loni si hlavní ceny odvezli radní z Jablonce nad Nisou a obce Kondrac na Benešovsku. Nejlepší elektronickou službu měla Praha 6.