Sněmovna zvolila pět nových členů Rady ČT, například Uhdeho

Praha - Sněmovna dnes zvolila do Rady České televize (ČT) pět nových členů, a doplnila tak tento orgán na plný, tedy patnáctičlenný stav. Potřebnou většinu hlasů získali dramatik a exposlanec ODS Milan Uhde, někdejší senátor za ODA Josef Jařab, mluvčí Českého telekomunikačního úřadu a někdejší moderátorka televizních zpráv Dana Makrlíková, Jiří Presl, který už členem televizní rady byl, a Radek Mezuláník, jenž v minulosti působil v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Nominace do rady sněmovně předkládají různé organizace tak, aby v ní byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy. Tato procedura má radu pokud možno odstínit od politiky; kritici ale míní, že i tak v některých kandidaturách hrají hlavní roli strany.

Rada ČT se v minulosti několikrát stala předmětem ostrého sporu mezi politiky. Navzájem se obviňovali z toho, že ji chtějí ovládnout a že do ní prosazují své lidi, kteří nemají dostatečné odborné znalosti. Rada mimo jiné schvaluje rozpočet a volí, případně odvolává ředitele veřejnoprávní televize. Volební období člena tohoto orgánu je šestileté.

Kromě pěti členů televizní rady dnes poslanci volí i čtyři nové členy Rady Českého rozhlasu (ČRo). Výsledky této volby ale zatím nejsou známy. Zatímco o kandidátech do Rady ČT hlasovali zákonodárci veřejně, takže bezprostředně po hlasování bylo zřejmé, kdo uspěl, do rozhlasové rady se rozhodli volit tajně, kdy vhazovali vyplněné volební lístky do uren. Výsledky budou vyhlášeny až po sečtení hlasů.