Jordánská královna Rania spustila vlastní kanál na YouTube

Ammán - Jordánská královna Rania spustila svůj kanál na YouTube. Stránka vyzývá mladé lidi, aby se zapojili do debaty o postavení muslimů ve světě. S odvoláním na tiskové prohlášení královského paláce o tom informovala agentura AP. Rania slíbila, že bude usilovat o překonání vžitých předsudků a prohlásila, že chce, aby lidé "poznali skutečný arabský svět - neredigovaný, nefalšovaný a nefiltrovaný".

Videoportál YouTube je mezi jordánskou mládeží, tvořící více než polovinu z téměř šestimilionové populace, velice populární. Jordánci také mají, na rozdíl od obyvatel některých jiných zemí tohoto regionu - například Saúdské Arábie či Íránu, snadný přístup k internetu.

Rania, která se narodila v Palestině a za nynějšího jordánského krále Abdalláha II. se provdala v roce 1993, je velkou podporovatelkou vzdělání a mikropůjček. Účastní se světového ekonomického fóra a snaží se vymanit Jordánsko z chudoby. Zaštiťuje také různé charitativní organizace na podporu mladých podnikatelů, ochranu a postavení žen v islámu. Spolu s manželem rozjela kampaň za zavedení přísnějších zákonů, které by stanovily tvrdší tresty pro muže, kteří zabijí ženu v rodině za to, že se protivila vůli stařešinů rodu, tedy spáchají takzvanou vraždu ze cti.