Internetový prostor v Česku bude chránit projekt CSRIT.CZ

Praha - Ministerstvo vnitra dnes představilo první ucelený program ochrany internetu - modelové pracoviště CSIRT. Ministerstvo se spojilo s počítačovými experty s cílem zajistit větší bezpečnost českého internetu proti útokům hackerů. Ve světě již podobná spolupráce funguje.

V byznysu spojeném s internetovými útoky se točí miliony dolarů. Hackeři nabízejí v aukcích přístupové kódy k bankovním účtům, platebním kartám ale i celé identity.
 
V poslední době s útoky hackerů bojovala hlavně Česká spořitelna. Jejím klientům přišel mail, který je nabádal k okamžitému kliknutí na uvedený odkaz. Objevily se falešné stránky České spořitelny a nic netušící uživatel zadal své přihlašovací údaje. „Těch mailů bylo naším klientům odhadem rozesláno několik milionů. Ti, kteří na ně zareagovali, se počítají v řádech desítek,“ řekla mluvčí České spořitelny Klára Gajdůšková.
 
Nový projekt internetových bezpečnostních týmů CSIRT.CZ by měl pomáhat mimo jiné i proti takovým útokům. Podle jeho koordinátora Václava Jírovského by už nemělo být možné, aby se lidé na podvržené stránky dostali.  
 
Projekt platí ministerstvo vnitra v rámci boje proti kybernetickým hrozbám. Po skončení tříletého pilotního provozu se bude rozhodovat, jestli se CSIRT.CZ například nestane organizační složkou státu.