Deník Washington Post letos získal šest Pulitzerových cen

New York - Americký deník Washington Post získal šest letošních Pulitzerových cen, včetně zlaté medaile za veřejnou službu, kterou jeho autorky Dana Priestová a Anne Hullová obdržely za sérii článků o nedbalé péči o zraněné vojáky v armádní nemocnici Reed Army Medical Center.

Stejný list byl oceněn i za aktuální zpravodajství z krvavého masakru na virginské polytechnice a za materiály o zákulisním vlivu viceprezidenta Richarda Cheneyho a o soukromých bezpečnostních firmách v Iráku působících mimo zákon. Novináři Washington Post si z dnešního vyhlašování výsledků v New Yorku odnesli také vyznamenání za příběh o světově proslulém houslistovi, který hrál inkognito pro radost cestujícím v metru, a za ekonomické komentáře.

Za knihu The Brief Wondrous Life of Oscar Wao (Krátký obdivuhodný život Oscara Waoa) byl oceněn spisovatel Junot Diaz. V dramatickém oboru získal Pulitzerovu cenu Tracy Letts za ponurou komedii August: Osage County (Srpen v okresu Osage) o odvrácené straně života na americkém Středozápadě. Zvláštní vyznamenání za hluboký vliv na populární hudbu a americkou kulturu bylo uděleno rockerovi Bobu Dylanovi.

Ceny za vynikající přínos pro žurnalistiku a literární a hudební obory nesoucí jméno Josepha Pulitzera, amerického novináře a vydavatele původem z Maďarska, uděluje od roku 1917 Kolumbijská univerzita v New Yorku.