Novým šéfem Slovenské televize se stal bývalý moderátor Nižňanský

Bratislava - Bývalý moderátor Československé televize Štefan Nižňanský (53) se stal novým ředitelem veřejnoprávní Slovenské televize (STV). Do funkce, která byla volná od prosincového odvolání Radima Hrehy, ho na pětileté období zvolila Rada STV.

Nižňanský získal ve druhém kole voleb deset hlasů. Jozef Mračna, který prozatím vedl STV jako statutární zástupce, dostal tři hlasy a bývalý ředitel soukromé televize Markíza Vladimír Repčík neobdržel žádný hlas. O post ředitele STV mělo zájem 27 kandidátů, podmínky konkurzu jich však splnilo pouze 19. Rada volila ředitele teprve podruhé, v minulosti jej totiž vybíral parlament. Bývalého šéfa Radima Hrehu rada odvolala 11. prosince po ročním působení ve funkci, když mu vyčítala neplnění zákonných povinností televize i špatnou finanční situaci podniku.

Nižňanský, který byl od začátku voleb favoritem, protože v prvním kole získal podporu osmi z 15 členů rady, se do Mlýnské doliny vrací po 18 letech. Po nástupu do funkce chce přezkoumat situaci, ve které se televize nachází. Bývalý poslanec parlamentu i mluvčí a marketingový manažer hokejového svazu ve svém projektu zdůrazňoval nezávislost veřejnoprávní televize na politické vůli.

Samotného Nižňanského však některá média i poslankyně opoziční SDKÚ-DS Magdaléna Vášáryová označují za blízkého vládnímu Směru-SD. Nižňanský však toto tvrzení odmítá. „To patří ke slovenskému folklóru, mluvit o politických tlacích. Já o politických tlacích nevím, slyším o nich jen od vás z medií,“ prohlásil.