Německá televize dala do vysílání sedmdesátileté moderátory

Berlín - Německá veřejnoprávní televizní stanice ARD vrátila do vysílání skupinu svých bývalých zaměstnanců, kterým je nyní v průměru 70 let. Důchodci dnes začali moderovat ranní zpravodajství ARD v rámci týdne věnovaného stárnutí obyvatelstva, uvedla agentura AFP.

Za vyvrcholení prvního seniorského přenosu označila AFP předpověď počasí, se kterou diváky seznámila sedmasedmdesátiletá žena, která byla vůbec první „rosničkou“ německé televize v roce 1954.

Po krátkém přehledu událostí v podání jednasedmdesátiletého „televizního veterána“ mohli diváci vidět pořad o sexualitě seniorů, který uváděla jistá šedesátnice. Ve zjevně veselé atmosféře nakonec skupina důchodců předala studio třicátníkům a čtyřicátníkům, kteří ranní vysílání tradičně moderují.

K přizvání seniorů se ARD rozhodla v rámci tematického týdne, který stanice věnuje důsledkům současných demografických změn. Připravila k tomu sérii dokumentárních filmů a pořadů pod titulem Více času pro život, šance stárnoucí společnosti.

V Německu, které trpí malou porodností, je stárnutí obyvatelstva stále častějším předmětem diskusí politiků a ekonomů. Podobně je tomu ve většině ostatních zemích Evropské unie včetně Česka.