Operátoři se spojí kvůli provozování mobilní televize

Praha - Čeští mobilní operátoři - T-Mobile, Vodafone a O2 - chtějí společně spustit mobilní televizi. Založí k tomu novou firmu a o vzniklé náklady se budou dělit. Divákům chtějí zpřístupnit nabídku až třiceti televizních stanic. O tom, zda se svým záměrem uspějí, rozhodne Český telekomunikační úřad začátkem podzimu.

Operátoři předpokládají, že služba bude fungovat podobně jako placená kabelová televize. Diváci by si měsíčně předpláceli určitý balíček kanálů. Zaplatit by za to měli ale mnohem méně. „Předpokládáme, že ta částka nebude jako u kabelových televizí tříciferná, ale dvouciferná,“ nastínil plány operátorů ředitel mobilních služeb společnosti T-Mobile Michal Němec. 

Podle nového mediálního zákona, který má začít platit v lednu, bude moci vybraný provozovatel mobilní televize šířit signál televizních stanic, které vysílají pozemně, přes kabel nebo přes satelit. Zároveň ale musí jeho nabídka zahrnovat všechny programy České televize, Novu a Primu a šest nových digitálních kanálů, které by měly vzniknout v průběhu příštího roku. Záměr T-Mobilu, Vodafonu a O2 ale počítá s tím, že by v budoucnu měli mít diváci možnost sledovat až 30 stanic. 

Závažný problém v otázce mobilních televizí představuje nevyřešená situace kolem hrazení koncesionářských poplatků. Operátoři se nyní snaží tlačit na pověřené autority, aby od jejich vybírání upustily. Argumentují tím, že mobilní televize nekonkuruje klasickým přijímačům, které mají lidé ve svých domácnostech. „Je to pouze doplňková služba,“ vysvětlil Němce. 

Mobilní televize se již před dvěma lety úspěšně prosadila v Itálii. Během prvních 12 měsíců ji tam začalo využívat čtvrt milionu lidí. Německo ji chce diváků zpřístupnit nejpozději letos v červnu, do konce roku by ji mělo být možné sledovat v Polsku a Maďarsku.