Ústavní soud podpořil týdeník Respekt

Brno - Ústavní soud definitivně zamítl žádost podnikatele Milana Jedličky o odškodné a omluvu v jeho sporu se zpravodajským týdeníkem Respekt. Ten se o něm v roce 2000 zmínil v několika článcích, týkajících se údajných obchodů Miroslava Šloufa v Íráku a nezdařené cesty Miloše Zemana do USA.

V článcích, kterých se žaloba týkala (Všichni premiérovi gangsteři, Mario z hotelu Marriot a Pět mužů z Bagdádu), se objevila tvrzení, že se podnikatel v minulosti podílel na pašování kokainu, byl vyšetřován kvůli miliardovému ilegálnímu prodeji zbraní do Íránu a vězněn za falšování směnky v hodnotě 12 mil. dolarů.

Podle verdiktu ústavního soudu, k němuž Jedlička podal stížnost, nemá podnikatel nárok ani na odškodnění, ani na úplnou omluvu. „Ačkoliv tisk nemůže překračovat určité hranice, přísluší mu sdělovat informace a myšlenky o politických otázkách, jakož i o ostatních tématech obecného zájmu,“ zdůraznil senát ÚS se zpravodajem Vladimírem Kůrkou.

Pro rozhodování soudu byla zásadní svoboda tisku, která je v tomto případě podřízena právu podnikatele na ochranu osobnosti. Podle soudců byl totiž Jedlička v případu v pozici osoby veřejně známé, jelikož se díky svým kontaktům a aktivitám ocitl uprostřed dění, a musel tak snést větší kritiku médií.

Omluvy se domáhal v minulosti i bývalý poradce premiéra Zemana Šlouf. Soud ji odmítl a své rozhodnutí podložil podobnými argumenty.