Přechod na digitální vysílání v USA bude provázet rozsáhlý test

New York - Obyvatelé Wilmingtonu v americkém státě Severní Karolína se stanou do jisté míry pokusnými osobami - federální úřady si na nich chtějí vyzkoušet přechod na digitální televizní vysílání, který čeká Spojené státy příští rok 17. února.

Všechny čtyři společnosti, které vysílají ve Wilmingtonu a okolí s celkovou populací 400.000 lidí, souhlasily s plánem Federální komise pro komunikace (FCC) a letos 8. září vypnou analogové vysílače a budou vysílat jen digitální signál. „Pomůže nám to poznat, co musíme udělat při přípravách (na přechod) v ostatních částech země,“ řekl deníku USA Today šéf FCC Kevin Martin.

Největší obavy se týkají zhruba 60 milionů televizních přístrojů, které nejsou napojené na kabelový rozvod nebo satelit. Jde o televize v 18 milionech domácností zcela bez digitálního napojení nebo o druhé a třetí přístroje v rodinách, kde už jedna televize přijímá signál po kabelu nebo satelitem.

Američané dostanou na set top boxy příspěvek

Přístroje s analogovou anténou budou po přechodu na digitální vysílání nefunkční, pokud k nim nebude připojen konvertor analogového na digitální signál. Americké domácnosti mohou požádat o dva kupony v hodnotě 40 dolarů (asi 650 korun) na nákup dvou konvertorů v ceně 50 dolarů za kus (asi 815 korun).

Kabelové a satelitní společnosti rovněž plánují, že budou převádět digitální signál na analogový. Tuto službu budou schopné nabídnout asi 85 procentům svých zákazníků. Průzkum na začátku letošního roku ukázal, že 60 procent domácností s alespoň jedním analogovým přístrojem netuší, že se jich přechod na digitální vysílání dotkne.

Testu bude předcházet rozsáhlá osvětová kampaň 

Test ve Wilmingtonu má zjistit, jak dalece jsou spotřebitelé o přechodu informováni a zda si včas opatří konvertory. Proto mu bude předcházet rozsáhlá osvětová kampaň, včetně reklamních spotů v televizi a rozhlase. FCC do ní chce rovněž zapojit místní obchodníky, obchodní komory a střediska služeb pro důchodce.

FCC si od experimentu také slibuje, že odhalí technické potíže, které by mohly přechod provázet. Antény některých vysílačů například musejí být zvýšené, aby pokryly větší území. Také je třeba prověřit, zda se signály z jednotlivých vysílačů nebudou navzájem rušit, což by mohlo způsobit naprostou ztrátu obrazu.

Šéfové místních televizních stanic v pokusu nevidí žádný problém - jednoduše 8. září vypnou analogový signál. Obávají se ale trochu, že občané mohou být zmatení, protože se všeobecně propaguje termín přechodu 17. února 2009.