Filmy na internetu? Chceme je zaplatit, říkají herci

Los Angeles - Filmová studia se ocitla pod tlakem. Hollywoodští herci odmítli po třech týdnech vyjednávání dohodu, která měla nahradit dosavadní smlouvu o platbách za využití filmů a filmových záběrů. Jednání ztroskotala na fixních platbách. Opatření mělo podle výrobců zefektivnit distribuci filmů na internetu. Členové Screen Actors Guild, jednoho z největších hereckých sdružení se ale odmítají vzdát svého práva na souhlas s každým jejich jedenotlivým využitím. Pokud se situace nevyřeší do 30. června, hrozí další stávka.

Studia označila požadavky hereckých odborů, které zastupují 120 tisíc herců, za nesmyslné a nepodložené. Mezi sporné požadavky řadí také platby za prodej DVD. „Musíme soupeřit se silnou konkurencí v době internetu a být zároveň svázáni 50 let starými pravidly, nebo dokážeme společně najít cesty, jak využít nové možnosti trhu?“ vyzývají zástupci hollywoodských filmových a televizních producentů. Naráží ale na urputnou snahu herců chránit si svá privilegia.

Spor obnovil obavy z další stávky, podobné té nedávné, která ochromila trh se scénáři na plných sto dní a losangelskou ekonomiku stála 2,5 miliardy dolarů (přes 40 miliard korun). Obě strany takový scénář zatím odmítají, přestože jsou pod velkým tlakem. Studia teď pracují na dohodě s dalším, menším profesním sdružením - American Federation of Television and Radio Artists (AFTRA, 70 tisíc členů). To už dříve podepsalo například dohodu o využítí materiálů z populární soutěže American Idol. Šéfka asociace ale uvedla, že jednání nebudou vůbec jednoduchá.