Google začal překládat do češtiny

Praha - Internetový vyhledávač Google začal nabízet hledání mezi zahraničními weby v češtině. Překladač Google umožňuje zadávání slov pro hledání v zahraničí v českém jazyce a rovněž číst výsledky hledání nebo celé stránky v češtině. Tuzemské vyhledávače tuto službu zatím nenabízejí a většinou poskytují jen překlad zadaných slov.

„V Googlu věříme, že internet by měl pomáhat zpřístupnit všechny informace na světě, to znamená všechny informace ve všech jazycích světa. Dnešní spuštění Překladače Google v dalších deseti nových jazycích včetně češtiny zjednodušuje uživatelům vyhledávání i prohlížení obsahu webových stránek, které jsou původně psány v jiných jazycích,“ informovala Kateřina Holcmanová, která má na starosti marketingové aktivity Googlu v České republice.     

Uživatelé budou nyní schopni překládat z více než 20 jazyků zařazených do překladače. Metoda strojového překladu se podle vedení společnosti sice nikdy nevyrovná schopnostem „lidského“ překladatele nebo tlumočníka, ale je velkým pomocníkem pro ty, kteří se snaží získat potřebné informace i v jazycích, které dostatečně neovládají. Google navíc umožňuje uživatelům zaslat připomínky k překladu, pokud se jim zdá aktuální verze nepřesná. Podněty pak pravidelně zapracovává do pravidelných aktualizací systému.    

Google je druhým největším vyhledávačem na českém trhu a rád by se dostal na první příčku, kterou nyní zaujímá český Seznam.cz. Již delší dobu se proto snaží rozšiřovat spektrum služeb poskytovaných v českém jazyce. Aby se mohl české kultuře lépe přizpůsobit, sestavil v loňském roce dokonce expertní tým, který mu má pomoci pochopit zdejší zvyklosti a potřeby tuzemských uživatelů.