Blue.point Solutions: Nelegalizujte Windows, přejděte na Linux

Praha - Na českém internetu ode dneška působí stránky legalnisystem.cz, které upozorňují uživatele nelegálních počítačových programů v ČR a na Slovensku na možnost využívání operačního systému Linux. Reagují tak na dlouholetou kampaň společnosti Microsoft, která nabádá uživatele k dodatečné legalizaci svého softwaru.

„Spuštěním těchto stránek chceme uživatele upozornit na fakt, že nákup Microsoft Windows není jedinou možností řešení legalizace softwaru,“ uvedl tvůrce webu Michal Limberk ze společnosti blue.point Solutions. Firma chce přispět k propagaci otevřeného alternativního systému Linux, který je možný stáhnout bezplatně z internetu. Podobné systémy přes všechny své výhody, které plynou z otevřeného zdrojového kódu, dosud jen těžko konkurovaly dominantním Windows, které denně používá až 98 procent lidí.

Linux je podle tvůrců projektu uživatelsky příjemný, intuitivní operační systém (OS), který má propracovanou grafiku a nabízí velké množství ovladačů. Vyznačuje se velkou flexibilitou a stabilitou. Problém nemá ani s kompatibilitou s dalšímy OS jako jsou Windows nebo Mac OS. Instalaci i ovládání zvládne i běžný uživatel.

Blue.point Solutions působí na českém trhu od roku 2002. Byla jedním z prvních, kdo nabízeli softwarových řešení založených na otevřeném kódování. V současné době patří k jejich největším dodavatelům.