Z1 startuje v neděli 1. června

Praha - Už v neděli prvního června by měl své vysílání spustit první z nových digitálních kanálů - zpravodajsko-publicistická Z1. Diváci ji budou moci přes zemské vysílače naladit v Praze, Brně, Ostravě a Plzni. Dostupná bude také v kabelových a satelitních sítích. Na českokrumlovské mediální konferenci to potvrdil její šéf Martin Mrnka.

Stanice Z1 je první z řady těch, které před dvěma lety získaly licence k digitálnímu zemskému vysílání. Divákům nabídne podobný program jako stávající zpravodajská ČT24, která vysílá už čtvrtým rokem. Z1 by měla být více zaměřena na publicistiku, také dokumenty a magazíny budou mít větší zastoupení. „Děláme všechno pro to, abychom začali vysílat 1. června,“ uvedl Mrnka.

Na obrazovce se pod logem Z1 představí známé i nové tváře. Zpravodajské relace budou moderovat např. Jan Němec a Veronika Sedláčková, kteří v ČT dříve působili jako moderátoří večerních Událostí, komentářů, nebo bývalé tváře Novy Martin Severa, Martina Kociánová a Renata Dlouhá. Z rozhlasu přichází do nové televize sídlící v pražských Holešovicích například Vladimír Kroc.

Z1 bude vysílat v rámci digitálního multiplexu B, na satelitu pak bezplatně na platformě CS Link. Podle zákona ji musí v základní nabídce mít také všichni poskytovatelé kabelových a IPTV služeb. Současně se startem klasického vysílání by mělo být možné Z1 sledovat i na internetu.

Z nových stanic, které získaly licence k digitálnímu zemskému televiznímu vysílání (DVB-T), by se měla objevit v éteru letos ještě plnoformátová TV Barrandov. V systému DVB-t spustí vysílání také stávající Prima a Óčko.

Vydáno pod