V éteru se do konce roku objeví zpravodajská stanice mluveného slova

Český Krumlov - Český rozhlas chce spustit novou stanici mluveného slova, která by vysílala na středních a dlouhých vlnách, do konce letošního roku. Na konferenci v Českém Krumlově na téma Média veřejné služby v roce 2008 to dnes řekl programový ředitel ČRo Richard Medek. Založení takové stanice doporučila loni generálnímu řediteli stanice Václavu Kasíkovi Rada ČRo, na svém posledním zasedání letos v dubnu jej ale vyzvala, aby práci na přípravě této stanice dočasně zastavil.

„Idea je hotová, je v procesu připomínkování u rady, u generálního ředitele a zřejmě dojde k obsahovým redukcím. Nemělo by tomu stát nic v cestě, aby se do konce roku - rád bych už na podzim - aby se něco takového spustilo,“ uvedl Medek.
Vysílání této stanice by podle představy vedení rozhlasu naplňoval ČRo 6 spolu s Rádiem Česko. Radě se ale nelíbila předložená koncepce nové stanice. V dubnu se proto rozhodla upravit své původní loňské usnesení, kterým Kasíka k založení stanice vyzvala. Do doby, než se tak stane, rada chce, aby Kasík přípravy zastavil.
Koncepci nové stanice radě v březnu předložil právě Medek. Z dubnového veřejného zasedání rady vyplynulo, že předložená koncepce počítá i s využitím programu digitální stanice Leonardo a také Radiožurnálu a dalších. Původně předložená koncepce také počítala s tím, že by stanice ČRo 6 a Rádio Česko vysílaly na nové stanici zhruba na polovic. Zároveň by vysílaly tam, kde jsou i nyní, tedy v pásmu FM a v případě Radio Česko i přes digitální zemské televizní vysílání (zkráceně DVB-T).
„Rada má k tomu jisté výhrady a rozhodla se, že své usnesení 56/07 upřesní,“ uvedla v dubnu na zasedání rady její místopředsedkyně a mluvčí Dana Jaklová. „Protože k tomu upřesnění bude potřebovat čas na vykomunikování jednotlivých požadavků, tak se rozhodla nyní přijmout usnesení, kterým doporučuje pozastavit přípravu nové stanice mluveného slova v té podobě, jak ji dostala,“ dodala tehdy.