Český rozhlas už vysílá 85 let, otevírá se posluchačům

Praha - Přesně před 85 lety, v pátek 18. května 1923 se Československo zařadilo po bok průkopníka vysílání - Velké Británie a spustilo pravidelné rozhlasové vysílání - Radiojournal. Ve 20:15 se v éteru ozval živý hudební program orchestru bia Sansoucci. Vysílalo se z provizorního studia ve stanu v pražských Kbelích. Český rozhlas proto dnes otevírá své brány veřejnosti, na středu 21. května pak chystá slavnostní večer v Anežském klášteře.

Lidé si mohou budovu rozhlasu v Praze na Vinohradech prohlédnout v sobotu do 18:00. V rámci dne otevřených dveří se mohou seznámit se studiovou technikou, pohovořit s moderátory a osobnostmi, které znají z vysílání nebo se zúčastnit přípravy příspěvků. Současně ČRo připravuje k výřočí velké množství speciálních pořadů.

Rozhlasové vysílání dnes a před 85 lety vůbec nelze srovnávat, začátky byly doslova partyzánské. Radiojournal se musel potýkat s naprosto nedostatečným technickým vybavením. Vysílalo se jen někoik hodin denně a program byl především hudební. Teprve vznik prvních studií v Praze na Vinohradech umožnil plný rozvoj média, které hrálo důležitou roli ve všech milnících moderních československých dějin.