Svobodná Evropa obviňuje Kazachstán, že blokuje její internetové stránky

Almaty/Praha - Americká rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), vysílající z Prahy, obvinila Kazachstán, že déle než pět týdnů blokuje přístup na její internetové stránky.

„Přístup na kazašské stránky byl přerušen 11. dubna,“ uvedl šéf stanice Jeffrey Gedmin. „Původně jsme si mysleli, že jde o technický problém, který bychom měli zvládnout. Ale odmítání kazašské vlády odpovědět na naše četné dotazy nasvědčuje, že jde o případ úmyslného rušení.“
Vyjádření představitelů Kazachstánu se dosud nepodařilo získat.

Ochránci lidských práv kritizují Kazachstán za umlčování nezávislých médií v zemi, kde hlavní televizní stanice a deníky téměř nikdy nekritizují vládní politiku. Opozice obviňuje režim prezidenta Nursultana Nazarbajeva z utužování poměrů v posledních letech. Kazachstán má nicméně v roce 2010 předsedat Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

V minulosti byla obdobně umlčena internetová stránka o smyšleném kazašském reportérovi Boratovi, kterou spustil britský komik Barod Cohen.
Minulý měsíc si RFE/RL stěžovala na „bezprecedentní útok“ na svůj internetový servis v Bělorusku a několika dalších zemích. Gedmin útok hackerů přirovnal k období studené války, kdy vysílání stanice rušily komunistické země.

Útočníci použili metodu odepření užití služby (denial-of-service, DOS), při níž jsou webové stránky zaplaveny požadavky na připojení, takže se k nim nikdo jiný než útočníci nedostanou. Stanice už podobné pokusy zažila v minulosti, ale tento byl co do rozsahu vůbec největší. Každou vteřinu byly prý její stránky zasaženy 50.000 pirátskými pokusy o připojení.
Útok začal právě na 22. výročí černobylské jaderné katastrofy, kdy se hodně uživatelů snažilo získat ze stránky RFE/RL informace o opozičním shromáždění k tomuto výročí.
RFE/RL je mezinárodní nezisková organizace. Vysílá v 28 jazycích, centrum má v Praze a financuje ji americký Kongres.

Vydáno pod