Ruské noviny svůj protest zrušily, prý dosáhly svého

Moskva - Ruské noviny, které dnes chtěly bílou první stranou protestovat proti zdražování tarifů za předplatné, nakonec vyšly ve své obvyklé podobě. Podle stručného textu, který na titulní straně nabídl deník Izvestija, se redakcím ještě v úterý večer dostalo ujištění ze strany státních úředníků, že "otázka bude řešena ku prospěchu čtenářů".

Podle názoru několika významných ruských novin, kromě Izvestijí to byly například Komsomoská pravda, Argumenty i Fakty či opozičně laděná Nězavisimaja Gazeta, by zvýšení tarifů připravované ruskou poštou znemožnilo mnoha předplatitelům především v ruských regionech dál své noviny odebírat. Pošta plánovala zvýšit tarify v některých oblastech až o 100 procent.

Novináři a vedení redakcí se v této věci obrátilo i na nového ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Podle nich by podobný postup „zničil informační prostor země“.

List Izvestija dnes uvedl, že připravovaný protest se stal na ruské mediální scéně událostí dne a úřady byly nuceny „operativně reagovat“.

Letos na jaře se dvakrát k podobnému protestnímu kroku odhodlali slovenští novináři, když varovali před přijetím tiskového zákona, který umožňuje požadovat otištění reakce i na pravdivou informaci. V Rusku samotném naposledy podobně reagoval velký deník Kommersant v roce 2005, kdy protestoval proti rozhodnutí soudu, že musí bance, o které napsal podle jejího názoru nepravdivé informace, zaplatit stovky milionů rublů a na stejném místě publikovat text připravený bankovním ústavem. Komersant tehdy soudní rozhodnutí splnil, ale kromě textu dodaného bankou ten den nenabídl čtenářům ani jeden materiál, jen bílé stránky.