Šéfredaktorem listu The Wall Street Journal jmenován Thomson

New York - Novým šéfredaktorem amerického ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ) jmenoval v noci na dnešek jeho vlastník Rupert Murdoch Roberta Thomsona (47). Ten nahradí Marcuse Brauchliho, který minulý měsíc oznámil zhruba po roce v funkci rezignaci.

„Thomsonova vynikající kariéra finančního novináře, zahraničního korespondenta a redaktora jej dokonale vybavuje pro tuto funkci,“ uvedl Murdoch ve svém sdělení. Jeho News Corp. se zároveň omluvila za to, že s výborem pověřeným dohledem nad redakční nezávislosti WSJ neprojednala dubnovou rezignaci Brauchliho. Jmenování Thomsona se očekávalo a výbor jej jednohlasně schválil.

Předpokládá se, že Thomson bude plnit Murdochův plán přinést do WSJ více politického a neekonomického zpravodajství. Nový vlastník také chce, aby se zkrátila délka příliš dlouhých materiálů.

Thomson byl dříve redaktorem britského listu Times of London, který patří rovněž News Corp. Také pracoval v americkém vydání listu Financial Times, vlastněného firmou Pearson. Ve WSJ bude řídit zpravodajskou sekci a dohlížet bude i na redakční provoz agentury Dow Jones Newswires.

Thomsona loni australský mediální magnát uvedl v listu do funkce vydavatele. Murdochova společnost News Corp. koupila loni za 5,6 miliardy dolarů (90 miliard Kč) firmu Dow Jones & Co, která prestižní deník vlastní.

Vydáno pod