RRTV: Nova zaplatí 400 tisíc za reportáž o mýtném

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dnes již podruhé udělila Nově pokutu za reportáž o mýtném na českých silnicích. 400 tisíc korun by měla zaplatit za příspěvek z pořadu Na vlastní oči. "Vymýtání mýta" odvysílala televize už v listopadu roku 2006. Nova zatím rozhodnutí nekomentovala, poprvé se ale odvolala.

Radě připadala reportáž jednostranně zaměřená. V její analýze se konstatuje, že „pořad neposkytl potřebný informační rámec, aby diváci vůbec byli schopni posoudit odbornou, ekonomickou, právní i politickou rovinu tohoto případu.“ Ve zpravodajských a publicistických pořadech by se měla dodržovat zásada objektivity založená na vyváženosti sdělení tak, aby divák nebyl uveden v omyl.

Mezi škodlivé pasáže reportáže patřila část reportáže věnovaná satelitnímu výběru mýta a jeho výhodám. Rada také postrádala informace o důležitých rozhodnutích úřadů, které se mýtným v té době zabývaly (např. Evropská komise nebo Úřad pro ochranu hospodářské soutěže)

Původní pokutu ve stejné výši zamítl soud poté, co se k němu Nova odvolala. Je více než pravděpodobné, že tak učiní i v tomto případě. Zatím prý čeká na písemné vyjádření rady.

Na svém kontě má Nova za příspěvky na téma mýtné ještě jednu stížnost rady, a to ze září 2006. Tehdy podle RRTV manipulovala s vyjádřeními tehdejšího ministra dopravy Milana Šimonovského a dezinformovala tím veřejnost.