Z1 se představí zprávami a nabídne řadu diskusí

Praha - Zpravodajsko-publicistická stanice Z1 vstoupí do prostoru digitálního vysílání první červnový den zpravodajskou relací. Zástupci televize také dnes novinářům oznámili, že Barbora Tachecí bude mít na nové komerční stanici vlastní talkshow. Diváci mohou v kabelových sítích a přes satelit, v Praze a Brně i přes set-top-boxy, sledovat informační smyčku, která projekt Z1 představuje.

„Děláme vše pro to, abychom začali vysílat 1. června ve večerních hodinách. Jsme zpravodajsko-publicistická stanice, takže nejspíše začneme asi zprávami,“ potvrdil dnes šéf Z1 Martin Mrnka. V 19 a 22 hodin budou zprávy delší, během dne by se měli diváci dočkat zpravodajství každou půlhodinu.

Z1, která chce získat na trhu až tříprocentní podíl, bude vysílat od sedmi hodin ráno, program skončí ve 23:00. Publicista a pedagog FSV UK Milan Šmíd považuje tento plán za nerealistický, úspěchem by podle něj ale byl už jednoprocentní podíl. „Úspěšnost zpravodajské stanice se neměří jen sledovaností, ale i tím, jak často je citována a jak dokáže nastavovat zpravodajskou agendu v médiích,“ řekl ČTK.

Nová stanice bude svým zaměřením konkurovat veřejnoprávní ČT24. Podle vedoucího projektu Martina Mrnky se ale odlišuje cílovou skupinou, kterou by měli tvořit vzdělaní a movitější diváci. Rozdíl by měl být také v poslání: „Veřejnoprávní televize je tady proto, aby plnila nějakou veřejnou zakázku, my jsme tady proto, abychom zaujali diváka,“ řekl Mrnka.    

Základem publicistika a diskuzní pořady

Na Z1 by měla ve srovnání s ČT24 dostat větší prostor publicistika, kostru vysílání přesto bude tvořit zpravodajství. Televize slibuje také dokumentya tématické magazíny. „Chceme divákovi nabídnout alternativu oproti stávajícím televizím, které už vysílají,“ tvrdí Mrnka.

V denním programu figuruje pět diskusních pořadů, jedním z nich je dvacetiminutová talkshow bývalé ředitelky Radižurnálu Barbora Tachecí. Ta si dosvého pořadu bude zvát zajímavé osobnosti ze všech oblastí společenského života. Pracovní název Hardtalk odkazuje ke stejnojmennému pořadu britské veřejnoprávní BBC. „Název není definitivní, zvažujeme i to, že se to bude jmenovat pouze Tachecí“, vysvětluje  Mrnka. Pořad se bude vysílat od pondělí do čtvrtka ve 21:30.

Připravuje se také diskusní pořad, jehož moderátory budou Halina Pawlowská, Petra Procházková, Milan Knížák, Eugen Korda a Igor Chaun. „18 minut“ se bude vysílat každý všední den. Slovo v dalších diskusích dostanou také politici (Horké křeslo) nebo šéfredaktoři českých novin a časopisů (Z titulní strany).