O analogovou ČT2 přijde ještě letos Praha, Plzeň a České Budějovice

Praha - Analogově šířený signál druhého programu České televize si někteří diváci letos už nenaladí. Asi čtvrtina obyvatel si bude muset pořídit set-top-box či televizi s digitálním tunerem nebo uzavřít smlouvu s poskytovatelem kabelového, satelitního či internetového vysílání. V dalším roce už bude analogovou ČT2 sledovat jen polovina země. Vyžaduje to další rozvoj zemského digitálního vysílání.

„Pokles pokrytí analogovým vysíláním ČT bude citelný v letošním roce v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji. Tam všude se totiž vypnou vysílače velkého výkonu dosud šířící vysílání ČT2,“ řekl dnes ČTK šéf projektu digitalizace v ČT Pavel Hanuš. Rozšíření sítě digitálních vysílačů na místě těch současných analogových je nutnou podmínkou rozvoje veřejnoprávního multiplexu, společného projektu České televize a Českého rozhlasu.

Harmonogram vypínání analogového signálu upravuje Technický plán přechodu (TPP), který vstoupil v platnost v polovině května. Signál bude ještě letos vypnut na vysílačích Kleť (červenec; České Budějovice), Cukrák a Mahlerovy sady (září; Praha a okolí) a Krašov (říjen; Plzeňsko).

Podle Pavla Hanuše se ale jednotlivé termíny mohou ještě změnit, veřejnoprávní digitální síť má totiž mnoho specifických rysů, které znemožňují zcela dodržet TPP, a to především v oblasti souběhu obou technologií. Výstavba veřejnoprávního multiplexu sice bude stát diváky jeden program, umožní tak ale vznik dalšího multiplexu, do nějž se vejde až šest digitálních kanálů. Pokud se ovšem k TPP nepřipojí komerční televize Nova a Prima, které mají čas na rozhodnutí do poloviny srpna, prostor pro nové programy nebude.

Digitální signál může v současnosti přijímat polovina obyvatel, a to v Brně, Praze, Ostravě, Ústecku a Domažlicku. Česká televize své vysílače hodlá spustit ještě v Plzni, Českých Budějovicích nebo Sušici. Digitální zemské vysílání by pak mohly přijímat podle Hanuše až tři pětiny obyvatel.