Situace v Yahoo vyústila v boj o správní radu

New York - Americká internetová společnost Yahoo se rozhodla v krátké době už podruhé odložit chystanou valnou hromadu. Poprvé tak učinila s odůvodněním, že musí vyhodnotit nabídku Microsoftu na převzetí, tentokrát se připravuje na boj s investorem Carlem Icahnem, který chce do vedení Yahoo prosadit své vlastní lidi.

Yahoo navrhuje devět ze současných deseti členů správní rady na znovuzvolení. „Staronová rada“ se tak na valné hromadě postaví členům alternativní rady, kterou sestavil Icahn. Ten už dal před pár dny najevo, že vyvolá hlasování o novém složení rady, která nebude bránit spolupráci s Microsoftem.

Valná hromada se měla konat 3. července, ale Yahoo v materiálech pro burzovní komisi uvádí, že hromada bude až později v měsíci červenci. Firma podle agentury Reuters od investorů obdržela připomínky k výši platů manažerů a k postoji, jaký podnik uplatňuje vůči lidským právům.

Yahoo v materiálech také uvádí, že kromě miliardáře Icahna chce svého vlastního zástupce do správní rady firmy nominovat rovněž několik dalších akcionářů. Yahoo jejich jména nezveřejnila a zatím není jasné, zda by tito lidé mohli představovat vážnou alternativu k nynějšímu složení.

Icahn asi před týdnem zahájil kampaň, jejímž cílem je nahradit současné vrcholové vedení Yahoo. Rada by v novém složení měla podle Icahna znovu začít jednat s Microsoftem a případně dohodnout, aby Microsoft Yahoo převzal. Icahn je přesvědčen, že současné vedení jednalo iracionálně, když nechtělo na nabídku Microsoftu přistoupit.