Šanci stát se Mluvčím roku mají Cikrt, Hanzelka či Kubala

Praha - O titul mluvčího roku budou letos soupeřit mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt, Karel Hanzelka z ministerstva dopravy, ze Středočeského krajského úřadu Martin Kupka, z Českých drah Ondřej Kubala a také mluvčí Prahy 6 Martin Šálek. Tato pětice v prvním kole soutěže pořádané Českým klubem mluvčích, Komorou PR a Institutem Svazu průmyslu ČR získala od veřejnosti a novinářů nejvíce hlasů. ČTK to sdělil Karel Fryč z Českého klubu mluvčích.

Absolutního vítěze vybere odborná porota, jeho jméno zveřejní ve čtvrtek. Smyslem soutěže je ocenit mluvčího, který v minulém roce podle názoru hodnotitelů nejvíce přispěl k popularizaci profese a etických principů, jimiž se mluvčí při výkonu své práce řídí.

Cikrt zvítězil v kategorii, v níž mluvčí hodnotili pouze novináři, Šálek pak získal nejvíce hlasů od veřejnosti v regionech. Hanzelka je nejlepší mluvčí státní správy, Kupka pak zvítězil mezi mluvčími veřejného sektoru a nestátních a neziskových organizací. Kubala dostal nejvíce hlasů mezi mluvčími komerčních a ostatních organizací.

Kromě držitelů ocenění bude také letos udělena Němá barikáda, anticena pro nejméně oblíbeného mluvčího podle názoru novinářů. „Zde jsou již konečné výsledky známy, ale ˙vítěz˙ bude oznámen až v den vyhlášení výsledků celé ankety,“ uvedl Fryč. Loni si cenu od novinářů vysloužil bývalý mluvčí vlády Mirka Topolánka (ODS) a současný ředitel tiskového odboru vlády Martin Schmarcz.

Ve čtvrtek také možná bude známo jméno mluvčího, kterého odborná porota zvolí do takzvané síně slávy mluvčích, do níž byla dosud zvolena pouze bývalá mluvčí vlády premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) a také ministerstva průmyslu a obchodu Anna Veverková-Stárková. „Odborná porota má také právo letos poprvé také ocenit takzvaný Mistrovský kus mluvčích na návrh oslovených akademických institucí,“ podotkl Fryč.

Cena je letos vyhlašována celkově pošesté a poprvé spojenými silami Českého klubu mluvčích, Komory PR a Institutu Svazu průmyslu ČR. V předchozích letech zvítězili v soutěži Mluvčí roku kromě Veverkové také bývalá mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková-Prejdová, bývalý mluvčí ministerstva financí Marek Zeman, bývalý mluvčí České televize Martin Krafl a bývalá mluvčí finanční skupiny PPF Dita Fuchsová.

V letech 2005 až 2006 byla paralelně vyhlašována anketa Tiskový mluvčí roku, jejímiž vítězi se loni stali Petr Dimun z ministerstva spravedlnosti a Marek Vích ze společnosti Kooperativa, o rok dříve pak opět Marek Zeman.