CME koupí Jyxo za 200 milionů

Hamilton - Mediální korporace CME působící na českém trhu prostřednictvím televize Nova rozšiřuje své aktivity. Kupuje stoprocentní podíl ve společnosti Jyxo. Ta je známá svým vyhledávačem nebo provozem například serveru Blog.cz. Hodnota transakce by se měla pohybovat od 163 milionů do 200 milionů korun.

„Blogování je jednou z nejužitečnějších a nejnávykovějších služeb na webu. Připojení Blog.cz k internetovému portálu TV Nova nás dostane na třetí pozici na českém internetovém trhu podle počtu individuálních návštěvníků,“ uvedl generální ředitel televize Nova Petr Dvořák.

Společnost Jyxo nabízí řadu internetových služeb, včetně internetového vyhledávače. Její blogové stránky Blog.cz navštíví měsíčně 2,5 milionu uživatelů. Firma je aktivní také na Slovensku a v Maďarsku.

„Připojení Jyxa a předních blogových stránek představuje další klíčový mezník ve vývoji rychle rostoucí internetové nabídky CME,“ řekl generální ředitel CME Michael Garin. Firma má podle něj nadále v úmyslu zařadit se mezi přední internetové podniky v zemích, ve kterých působí. „Touto akvizicí jsme učinili další důležitý krok k dosažení tohoto cíle,“ dodal Garin.

CME vlastní televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy, kde je může sledovat asi 90 milionů lidí. Zdaleka nejvíce tržeb ale generuje v České republice, kde vedle Novy ovládá sportovní kanál Galaxie Sport a filmový kanál Nova Cinema.

Na Slovensku má CME stanici Markíza a rovněž Galaxii Sport. Vlastní i stanice v Chorvatsku (Nova TV), Rumunsku (Pro TV, Acasa, Pro Cinema, Pro TV International, Sport.ro a MTV), Slovinsku (Pop TV, Kanal A) a na Ukrajině (Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino, Citi). Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze.

Vydáno pod