Žižkov čeká na podzim dramatická výměna antén na vysílači

Praha - Až dvoudenní manévry zažije zřejmě v září centrum Prahy u žižkovského vysílače. České Radiokomunikace, kterým vysílač patří, v souvislosti s nástupem zemského digitálního TV vysílání musejí vyměnit současný anténní systém na vrcholku více než dvousetmetrové věže za modernější. Výměna za pomoci speciální helikoptéry je přitom kvůli umístění vysílače v centru Prahy složitá záležitost, jež si vyžádá uzavření náměstí pod vysílačem a v době stěhování nové antény helikoptérou i ulic, nad kterými poletí.

Takových anténních systémů ČRa vymění na svých hlavních vysílačích kvůli digitalizaci desítky. „Tato výměna bude nejdramatičtější a nejsložitější, protože je to v centru města,“ řekl ředitel Úseku vysílacích služeb Českých Radiokomunikací (ČRa) Martin Roztočil. Další vysílače se nacházejí buď na okrajích měst či v přírodě, a přístup k nim nebude tak složitý. ČRa se ale na výměnu podle Roztočila důkladně připravuje a věří, že akce proběhne bez potíží. Přesné datum výměny zatím podle ČRa není určeno.

Pro sundání starého anténního systému a nasazení nového se používají speciální helikoptéry se dvěma rotory, tedy dvěma vrtulemi nad sebou, které jsou podle ČRa v Evropě pouze dvě nebo tři. Pro jejich použití přitom platí poměrně přísná pravidla, musí být odpovídající počasí a teplota, což například podle pravidel vylučuje použití helikoptér od ledna do března.

Výměna na žižkovském vysílači sebou přinese i jistá omezení pro obyvatele náměstí, na kterém vysílač stojí. Uzavřeny budou na krátkou chvíli po dobu přeletu i ulice, nad nimiž trasa helikoptéry povede. Helikoptéra díky dvěma rotorům umí operovat delší dobu na jednom místě a také zatáčet v pravém úhlu. Trasa helikoptéry tak povede pouze nad pražskými ulicemi, aby v případě zásadních potíží mohla odhodit anténu do volného vyklizeného prostoru, a nikoli nad střechami pražských domů.