Hanzelka je mluvčím roku

Praha - Vítězem ankety Mluvčí roku pořádané Českým klubem mluvčích, Komorou PR a Institutem Svazu průmyslu ČR se stal mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Na opačném konci žebříčku skončil s titulem Němá barikáda mluvčí prezidenta Václava Klause Petr Hájek, který se tak stal nejméně oblíbeným mluvčím.

Do síně slávy vstoupil bývalý ředitel komunikace, obchodní ředitel a ředitel vnějších vztahů České televize a bývalý mluvčí České národní banky Martin Švehla, v současnosti pracující pro Citibank. Výsledky ankety dnes vyhlásili pořadatelé v Obecním domě v Praze.

Jak řekl Hanzelka přítomným, ocenění vnímá jako cenu kolektivní pro interní pracovníky ministerstva i externí firmy, které pro úřad pracují. Připomněl, že v tomto roce je to již třetí cena pro úřad, získal totiž ocenění agentury Westminster za nejlepší komunikující ministerstvo a také cenu Ropák.

Hanzelka po vyhlášení vítěze řekl, že je to pro něj cena ve velké konkurenci mluvčích nečekaná. „Můj přístup k novinářům je ten, že novinář se v přijatelném čase musí dozvědět přijatelnou informaci. To je pro mě hlavní krédo mé práce,“ řekl na dotaz, čím si podle sebe cenu vysloužil. Podotkl, že je pro něj také velká deviza to, že dříve v médiích sám pracoval a ví tak, jak asi novináři přemýšlí. Druhou devizou je, že na ministerstvu pracuje již čtyři roky, a tudíž problematiku úřadu podle svých slov relativně zná.

Také letos novináři hlasovali o nejméně oblíbeného mluvčího. Zvolili jím mluvčího Hradu Hájka, který svůj post ke konci měsíce opouští a nahradí jej Radim Ochvat. Jak uvedli zástupci pořadatelů, zhruba 180 novinářů rozdělilo své hlasy na šest hlavních kandidátů, přičemž vítězství Hájka bylo velmi těsné, o jediný hlas. Loni cenu v podobě dlažební kostky získal bývalý mluvčí vlády premiéra Mirka Topolánka a současný vedoucí odboru publikačních činností předsedy vlády Martin Schmarcz. Hájek si stejně jako loňský vítěz pro cenu na rozdíl od ostatních oceněných nepřišel.

Novinkou letošního ročníku bylo udělení ceny Mistrovský kus. Tím odborná porota vyhlásila mediální podporu prezidenta Václava Klause ze strany mluvčích.

Podle pořadatelů je smyslem soutěže ocenit mluvčího, který v minulém roce podle názoru hodnotitelů nejvíce přispěl k popularizaci profese a etických principů, jimiž se mluvčí při výkonu své práce řídí.

Hanzelka kromě hlavní kategorie zvítězil na základě hlasů novinářů i veřejnosti mezi mluvčími státní správy. V kategorii mluvčích veřejného sektoru a nestátních a neziskových organizací dostal nejvíce hlasů mluvčí středočeského krajského úřadu Martin Kupka, v kategorii mluvčích komerčních a ostatních organizací byl první mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

V hlasování novinářů získal nejvíce hlasů mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt, od veřejnosti podle regionů pak mluvčí Prahy 6 Martin Šálek.