Dnes spustí své vysílání nová „digitální“ stanice Z1

Praha - Dnes v 19:00 začne vysílat komerční zpravodajsko-publicistická stanice Z1, kterou budou moci lidé zdarma sledovat prostřednictvím zemského digitálního vysílání. Zpočátku bude vysílat digitálně v Praze, Brně, Ostravě a v Plzni, postupně se rozšíří na celé území ČR. Bude ji možné naladit také přes satelit a přes kabelové operátory, jak jim ukládá zákon. Do základní kabelové nabídky ji například zařadí největší operátor UPC.

Z1 zahájí vysílání hlavní zpravodajskou relací, kterou budou uvádět Veronika Sedláčková a Jan Němec. Dnes večer je připraveno mimořádné vydání talkshow bývalé ředitelky Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Barbory Tachecí, jíž bude posléze v programového schématu patřit místo ve všedních dnech. Hostem bude předseda lidovců Jiří Čunek.

Čas startu by mohly podle šéfa stanice Martina Mrnky ohrozit jen případné problémy s nejmodernější technikou, kterou Z1 používá. „Je to (start) nanejvýš pravděpodobné, ale na sto procent to říct nemůžu. Lidsky a personálně jsme zcela připraveni. S jinou variantou než 19:00 nepočítáme,“ řekl.

Nová stanice se stane konkurencí veřejnoprávní ČT24. Podle Z1 má ale na rozdíl od ČT24 nová stanice poněkud odlišné poslání a také míří na jinou diváckou cílovou skupinu. „Veřejnoprávní televize je tady proto, aby plnila nějakou veřejnou zakázku, my jsme tady proto, abychom zaujali diváka,“ uvedl nedávno Mrnka. Stanice chce získat na trhu až tříprocentní podíl. Její rozjezd stál podle vedení televize stovky milionů korun.