BBC odmítá, že její zpravodaj urazil thajského krále

Bangkok - Thajská policie obvinila reportéra britské zpravodajské stanice BBC z urážky thajského krále Pchúmipchona Adundéta. V Thajsku jde o trestný čin se sazbou až patnáct let vězení. Zpravodajská stanice se za svého dloholetého dopisovatele postavila a obvinění odmítá.

Podle stížnosti měl redaktor BBC pro oblast jihovýchodní Asie Jonathan Head několikrát thajského monarchu záměrně kritizovat. Zároveň se měl zapojit do protimonarchistického spiknutí, jehož účastníkem je i bývalý thajský premiér sesazený při převratu v roce 2006 Tchaksin Šinavatra. Před převratem byl Tchaksin pravidelně terčem kritiky, že neprojevuje dostatek respektu vůči králi, který je v Thajsku považován za poloboha.

„Obvinění vznesená proti Jonathanovi jsou naprosto nepodložená,“ uvedl v prohlášení šéfredaktor BBC Asia Paul Danahar. „BBC chápe, že policie v Thajsku musí vyšetřit všechny stížnosti na urážku majestátu, a ujišťuje, že bude při tomto vyšetřování spolupracovat. Je ovšem velmi znepokojující, že Headova práce může být nesprávně prezentována tímto způsobem, což způsobuje velké nesnáze jemu i jeho rodině,“ dodal šéfredaktor.

Vydáno pod