ČT vypne v Plzni analogovou ČT2 ještě před letní olympiádou

Praha - Česká televize ukončí analogové vysílání programu ČT2 v Plzni ještě před začátkem letních olympijských her v Pekingu, které začínají 8. srpna. Ředitel techniky ČT Rudolf Pop tuto informaci oznámil Radě České televize na jejím pravidelném zasedání. Krok, který se týká pouze vysílače Plzeň-město, je nutný proto, aby mohla být v oblasti spuštěna síť vysílačů, přes které začne ČT vysílat své současné čtyři programy prostřednictvím digitálního zemského vysílání (zkráceně DVB-T). S bližšími informacemi dnes zástupci ČT seznámili veřejnost v rámci tiskové konference na Krajském úřadu v Plzni.

Lidé v Plzeňském kraji si budou moci digitální vysílání naladit od 8. července na 34. televizním kanále z vysílače Krašov. Vysílací síť 1 nabídne poprvé pohromadě všechny programy veřejnoprávní televize - ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 Sport. V současné době hledá televize firmu, která bude vysílače pro tento takzvaný multiplex veřejné služby na území celé České republiky zajišťovat. Do soutěže se přihlásily tři společnosti - Bohemia Royal, Tri R a České radiokomunikace, uvedl Pop.

„Jak je České televizi uloženo Technickým plánem přechodu, počítá se s vypínáním prvního analogového vysílání tak, aby mohl veřejnoprávní multiplex pracovat v oblasti Plzně. Tato etapa proběhne ještě před zahájením olympijských her,“ uvedl Pop. Změna by se měla dotknout
přibližně 70 000 lidí, což je méně než polovina obyvatel Plzně.

Z vysílače Krkavec zůstane zachováno pouze analogové vysílání ČT1. Možnost sledovat ČT2 tak budou mít pouze diváci, kteří si k televizoru zapojí převaděč digitálního signálu na analogový, označovaný jako set-top box, nebo si pořídí dražší televizor s již zabudovaným digitálním tunerem. Mohou také využít nabídky placených kabelových, satelitních a internetových operátorů.

ČT spustí informační kampaň 

Přechodu na multiplex předchází už nyní řada změn a přelaďování programů, které si vyžádají krátké výluky na některých převaděčích v Běšinách, Švihově, Nemanicích, Plasech a Pocínovicích. Česká televize proto v souvislosti s vypínáním spustí informační kampaň pro obyvatele Plzeňska. Její součástí budou například spoty ve vysílání ČT, letáky, veřejnoprávní televize má také podle Popa dohodu s regionálními deníky o tom, že jim k digitalizaci poskytne podklady.

„Diváci postupně uvidí takový zvláštní piktogram, který je bude upozorňovat, že se právě dívají na kanál, na kterém dojde k vypnutí. V úplném finále tam budou mít lištu, kde bude datum, kdy k vypnutí dojde,“ informoval mluvčí ČT Ladislav Šticha.

V následujících měsících a letech nahradí digitální zemské vysílání (zkráceně DVB-T) tradiční letité analogové. Analogové TV vysílání skončí na většině území ČR podle nedávného nařízení vlády do 11. listopadu 2011, s výjimkou Jesenicka a Zlínska, kde skončí v červnu 2012. V Domažlicích, kde začalo digitální vysílání už loni, by měl být veřejnoprávní multiplex v provozu zřejmě od letošního září. Ještě do konce roku spustí ČT digitální vysílání také v Českých Budějovicích, Sušici, Praze a v Ústí nad Labem.

ČT bude digitálně vysílat přes síť vysílačů, která se označuje jako multiplex veřejné služby, protože kromě ČT bude tato síť šířit i vysílání Českého rozhlasu. ČT již vyhlásila výběrové řízení na operátora této sítě. O vítězi soutěže rozhodne odborná komise, v níž kromě Popa a šéfa projektu digitalizace v ČT Pavla Hanuše zasedá například šéf Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák, náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček či národní koordinátor pro přechod k digitálnímu vysílání Zdeněk Duspiva.

„Komise má ve svém harmonogramu práce do konce tohoto měsíce dát generálnímu řediteli Jiřímu Janečkovi návrh na ukončení soutěže a vyhlášení výsledků,“ podotkl Pop.