Ředitel Národní knihovny Ježek se stal členem Etického panelu ČT

Praha - Etický panel České televize, poradní orgán jejího generálního ředitele Jiřího Janečka, má nového člena. Stal se jím současný šéf Národní knihovny Vlastmil Ježek, který tak nahradil Nikolaje Savického - ten se do ČT nedávno vrátil ze svého působení ve slovenské STV. Jako další tři jmenoval Janeček „staronové" členy Helenu Illnerovou, Petra Hajna a Zdeňka Velíška. S jejich členstvím vyslovila souhlas Rada ČT. Úkolem panelu je vyslovovat se k eticky sporným aspektů v pořadech tohoto veřejnoprávního média.

Vlastimil Ježek má s prací médií mnoholetou zkušenost, v letech 1998 až 2004 byl generálním ředitelem Českého rozhlasu. Nyní bude v panelu zasedat spolu s novinářem Zdeňkem Velíškem, bývalou předsedkyní české Akademie věd Helenou Illnerovou, právníkem Petrem Hajnem a filosofem Erazimem Kohákem. Všichni s výjimkou Erazima Koháka zahájili novým jmenováním  své čtyřleté členství v panelu, Kohákovi členství vyprší za dva roky.

Ježkův předchůdce Savický z panelu odstoupil na začátku května poté, co se stal stálým zaměstnancem České televize. Svou rezignaci odůvodnil tím, že nechce zavdat důvod ke spekulacím o nestrannosti ve svém rozhodování. Posláním panelu je podle jeho internetových stránek přijímat stanoviska k etickým konfliktech pořadů České televize. Jedná vždy jen na zadání ze strany generálního ředitele, který jmenuje i jeho členy. Členství je čestné.

Etický panel byl zaveden v únoru 2004 na základě Kodexu ČT. Prvními členy byli tehdejší předseda nevládní neziskové organizace Sdružení obrany spotřebitelů František Lobovský, novinář Týdne Jiří Peňás a dosavadní členové Hajn, Illnerová a Velíšek. Poté, co Lobovský zemřel, byl do panelu od února 2006 jmenován filozof a dřívější člen Rady ČT Erazim Kohák, kterému mandát vyprší za necelé dva roky. Peňás na své členství rezignoval na začátku minulého roku a ve funkci jej nahradil právě Savický.