Na neplatiče TV poplatků bylo podáno 11 tisíc návrhů na exekuci

Kvůli neplacení koncesionářských poplatků bylo podáno více než 11 tisíc návrhů na exekuci. Návrhy na exekuci se týkají lidí, na které loni v únoru veřejnoprávní televize podala téměř 28 500 žalob po celé ČR. Nejvíce návrhů na exekuci padlo v Ústeckém, Středočeském a Moravskoslezském kraji. Podle mluvčího ČT Ladislava Štichy se však nedá říct, kolik exekucí se nakonec uskuteční, protože u řady návrhů na exekuci stále existují i návrhy na jiné než exekuční řešení.

V Ústeckém kraji ČT zažalovala 3843 neplatičů, z toho bylo podáno 1690 návrhů na exekuci. V Moravskoslezském kraji dala ČT k soudu 3582 neplatičů a podala 1285 návrhů na exekuci, což je o zhruba šest desítek návrhů více než ve Středočeském kraji, kde počet žalob kvůli neplacení poplatku dosáhl 2423.

České televizi do roku 2004 každoročně ubývalo koncesionářů, v květnu 2004 proto spustila proti neplatičům velkou akci. Obrátila se tehdy dopisem na 550 tisíc potenciálních neplatičů. Na základě této akce uhradilo podle ČT své nedoplatky do poloviny listopadu 2006 celkem 241 tisíc lidí, ČT se také přihlásilo 177 tisíc nových poplatníků.

Televize se však kvůli znění dopisu i tomu, že oslovila i platící diváky, stala také terčem kritiky. Za zpracování nepřesných údajů poplatníků, kteří televizi ve skutečnosti nic nedlužili, jí Úřad pro ochranu osobních údajů v květnu předloni v květnu vyměřil pokutu ve výši sto tisíc korun.

„Minimální odměna soudního exekutora je 3000 korun a paušální náklady 3500 korun plus DPH. Celkem tedy 7734 korun,“ citoval v souvislosti s exekucemi minulý týden deník Mladá fronta Dnes mluvčího exekutorské komory Pavla Kočiše, podle kterého musí dlužník zaplatit také za prohraný soud; tato částka může náklady exekutora ještě převýšit. Advokátovi druhé strany musí podle MfD dlužník zaplatit minimálně 4000 korun. Pokud dluh překročí tisícovku, dostane advokát 6000 korun a další stovky korun vydá dlužník na soudní poplatky.

Česká televize loni na koncesionářských poplatcích vybrala 5,065 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České televize, které poskytla Radě ČT na jejím dnešním zasedání. Částka je téměř o miliardu vyšší než v roce 2006 a zároveň o 75 milionů přesahuje původně plánovanou sumu pro loňský rok. Poplatky jsou hlavní zdrojem financování veřejnoprávní České televize.

Vydáno pod