ČT v Plzni ve čtvrtek prohodí analogové kmitočty ČT1 a ČT2

Praha - Ve čtvrtek 12. 6. 2008 dopoledne bude na vysílači Plzeň-město - Krkavec provedena záměna analogových vysílacích kmitočtů ČT1 a ČT2. Jedná se o nezbytný krok před zahájením provozu multiplexu veřejné služby pro Plzeňský kraj na 34. televizním kanálu od července 2008.

Ve čtvrtek 12. června 2008 od 9.55 do 10.00 hodin na něm dojde na vysílači Krkavec ke krátké výluce analogového zemského vysílání ČT1 a ČT2. Analogové zemské vysílání ČT1 se přesune z 34. na 27. televizní kanál a naopak ČT2 se do doby vypnutí svého analogového signálu v červenci 2008 přesune z 27. na 34. TV kanál. Po výluce diváci zaznamenají prohození ČT1 a ČT2 na předvolbách svého televizoru, pokud oba tyto programy přijímají z vysílače Plzeň-město - Krkavec. Lidé přijímající z Krkavce jen jeden program a druhý z jiného vysílače, budou mít rázem stejný program na dvou předvolbách současně.

V tom případě bude potřeba chybějící program znovu naladit - buď se přeorientovat na jiný analogový zdroj příjmu (zejména na vysílač Plzeň - Krašov, kde se ještě nějakou dobu bude analogově vysílat ČT1 na 31. a ČT2 na 48. kanálu), případně na digitální příjem z družice, nebo počkat pár týdnů na pozemní digitální vysílání multiplexu veřejné služby se všemi čtyřmi programy České televize na 34. televizním kanálu pro Plzeňský kraj.

Od 16. června 2008 se divákům přijímajícím analogové pozemní vysílání ČT2 z vysílače Plzeň-město - Krkavec objeví v obrazu tohoto programu v pravém spodním rohu obrazovky speciální symbol (piktogram v podobě čtyř malých čtverců). Postupně se začne zobrazovat také lišta s informačním textem ve spodní části obrazovky. Takto lidé snadno rozpoznají, že přijímají analogový signál ČT2 z vysílače Krkavec (34. TV kanál), který bude těsně před zahájením digitálního pozemního vysílání multiplexu veřejné služby na začátku července 2008 definitivně vypnut. Digitální vysílací síť 1 se všemi čtyřmi programy České televize bude v Plzeňském kraji vysílat právě na 34. televizním kanálu, který analogové zemské vysílání ČT2 z Krkavce uvolní.

Pokud se divák, který počátkem července 2008 přijde o ukončené analogové zemské vysílání ČT2 z Krkavce, bude chtít z nějakého důvodu obejít bez digitálního pozemního příjmu, bude moci ČT2 naladit analogově z jiného vysílače. Pak ovšem ztratí možnost sledovat zpravodajský program ČT24 a bude muset oželet také program ČT4 SPORT, kde v době letních olympijských her Peking 2008 poběží rozšířené olympijské vysílání, odlišné od olympijského vysílání na ČT2. Existuje i další alternativa - satelitní digitální příjem dostupný kdekoliv na území republiky (skýtá rovněž všechny čtyři programy ČT v digitální kvalitě). Digitální zemské vysílání multiplexu veřejné služby však bude nákladově nejdostupnější a relativně nejjednodušší cesta k příjmu ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 SPORT.

O dalších krocích při přechodu z analogového na digitální vysílání bude Česká televize průběžně informovat. Základní informace o digitalizaci včetně srozumitelného rádce jsou k dispozici kdykoliv na internetových stránkách www.digict.cz, v teletextu ČT1 na straně 650 a diváci se mohou obrátit také na Divácké centrum ČT - horkou linku digitalizace na čísle 261 13 74 74 (denně od 7.30 do 20.00 hodin).