Google rozšiřuje možnost sledovat zájmy uživatelů internetu

San Francisco - Internetový vyhledávač Google poodkryje číselné údaje kolem vyhledávání. Podnik rozšíří nabídku Google Trends, a poskytne tak podle četnosti hledaných výrazů náhled na trendy v zájmech uživatelů sítě.

Služba Google Trends začala fungovat před dvěma lety jako forma zábavy. Její grafy a statistiky naznačovaly, co nejčastěji internetoví uživatelé vyhledávají. Nyní dává Google možnost vyhledávat mezi výrazy ve své databázi, okamžitě je srovnávat s výsledky jiného vyhledávání a data poté přesunout do srovnávací tabulky.

Google Trends nechá uživatele porovnávat zájem ostatních o rozmanité výrazy a dovolí i sledovat, jak se obliba těchto slov mění napříč regiony, městy či jazyky. Google Trends ale bude odkrývat pouze hromadná čísla o vyhledávání, ne údaje o jednotlivých hledáních či jednotlivcích.

Před rokem společnost zavedla Hot Trends, které ukazovaly, jak se mění krátkodobé trendy v zájmu hledajících. Google proto doplňoval data do Hot Trends několikrát za den.

Ještě před třemi roky bylo zadávání výrazu Microsoft v poměru více než dvě ku jedné v porovnání se zájmem o jeho rivala Apple. Výrobce počítačů Macintosh, přehrávačů iPod a multimediálních telefonů iPhone ale rozdíl virtuálně dohnal na konci minulého roku. Letos však zájem o Microsoft opět vzrostl s tím, jak se podnik pokoušel převzít internetovou firmu Yahoo. Poměr hledání výrazu Microsoft a slova Apple byl v posledních týdnech podle Google Trends sedm ku pěti.

Uživatelé Google Trends se musejí zaregistrovat na adrese http://www.google.com/trends a u Googlu si otevřít svůj účet, aby mohli službu používat. Mohou potom sledovat vývoj nových trendů a sami tak přímo posílit i Google Trends.