Digitalizace terestrického vysílání v Německu je téměř hotova

Praha – Digitalizace televizního vysílání v Německu probíhá odlišně od té české. Zatímco u nás většina příjemců získává signál terestricky, v Německu chytá vysílání ze vzduchu zhruba desetina lidí. Ostatní přijímají televizi po kabelu či satelitem. Právě německé zkušenosti se zaváděním digitálního vysílání přiblížil v Dobrém ránu předseda Koalice pro digitální vysílání a Německé televizní platformy Gerhard Schaas.

Digitalizace terestrického vysílání je v Německu téměř dokončena, Schaas se domnívá, že na konci roku 2008 by mělo být téměř celé území Německa pokryto digitálním signálem. Ovšem satelitní vysílání je u našich západních sousedů digitální zatím zhruba z 60 procent. Po kabelu přijímá digitální signál pouze pětina zákazníků.

Když začali Němci zavádět digitální vysílání, vzbudila nevoli především nutnost kupovat si nová zařízení na příjem signálu. Situaci osvětlovaly skupiny odborníků, které vznikly v rámci televizní platformy. Dnes se v Německu prodávají již pouze televize s digitálním příjmem, které navíc zvládají vysoké rozlišení HDTV.

Schaas se domnívá, že digitální vysílání nemá alternativu: „Nemůžeme se rozhodovat, zda zůstaneme u analogu nebo digitálu. Jenom se můžeme rozhodnout, jak budeme postupovat, rychle nebo pomalu.“ V Americe či Japonsku totiž digitalizace probíhá rovněž a Evropa podle Schaase nemůže zaostávat.