Firefox, rival Internet Exploreru, uvede novou verzi prohlížeče

Praha - Dnes večer oficiálně uvede americká společnost Mozilla Corporation novou verzi internetového prohlížeče Firefox pod označením 3.0. Informaci oznámila na svých stránkách. Firefox 3 se má stát největším konkurentem dominantního Internet Exploreru společnosti Microsoft.

Firefox přichází s třetí verzí 3 a půl roku po uvedení první. Slibuje nový vzhled, jednodušší ovládání a lepší zabezpečení, které obsahuje například obranu proti vykrádání citlivých dat či škodlivým programům. Prohlížeč by měl rovněž odstranit nešvar starších verzí v podobě zahlcování operační paměti počítače a pomalého načítání stránek.

Mozilla se rozhodla rozšíření nového Firefoxu podpořit vyhlášením pokusu o překonání světového rekordu v počtu stažení během prvních 24 hodin. Na stránkách se do dnešního odpoledne zaregistrovalo přes 1,5 milionu zájemců.

Předchozí verze Firefoxu mají v současnosti podle statistiky serveru Navrcholu na tuzemském trhu podíl kolem 33 procent, což znamená oproti podzimu posílení o čtyři procentní body. Naopak Internet Explorer ztratil za půl roku přes šest bodů a jeho podíl se pohybuje kolem 52 procent. Další konkurent Opera má kolem šesti procent. Celosvětově má podle firmy OneStat Explorer podíl kolem 83 procent a Firefox téměř 14 procent.

Microsoft se pokusil nástup Firefoxu zvrátit na konci roku 2006 uvedením nové verze Internet Exploreru pod označením 7.0, letos v druhé polovině roku by měl následovat Internet Explorer 8.0. Jeho výhodou je především instalace do počítačů jako součást operačního systému Windows, který má například v tuzemských PC podíl kolem 98 procent.

Firefox patří do rodiny internetových prohlížečů založených na jádru Gecko, kam patřily například Netscape či Mozilla Suite. Nyní jej využívá i SeaMonkey.

Vydáno pod