Na Plzeňsku se naplno rozjela digitalizace

Plzeň - Digitalizace vysílání na západě Čech pokračuje a diváky čekají další změny. K piktogramu, kteří vidí ti, kdo přijímají ještě starý analogový signál z vysílače na Krkavci se v budoucnu přidá také informační lišta.

Kdo z diváků na Plzeňsku vidí v současnosti při sledování druhého programu České televize piktogram v levém dolním rohu obrazovky, má dvě možnosti. Buď o analogovou dvojku v červenci přijde, nebo si pořídí set-top-box a získá několik digitálních programů navíc. „Majitel set-top-boxu bude přijímat ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 a z druhého multiplexu také Primu, Óčko a nový zpravodajský kanál Z1,“ vysvětluje technik a prodejce Jaroslav Varvařovský.

„V bývalých digitálních multiplexech, které doposud vysílají v Praze nebo Ústí, byl ještě spolu s digitálními programy České televize šířen i signál Novy, což už v Plzni poprvé není,“ říká ředitel techniky ČT Rudolf Pop. K piktogramu se bude na ČT 2 z Krkavce průběžně přidávat také informační lišta. Vše o digitalizaci kanálů České televize najdou diváci také na stránce 650 teletextu ČT nebo na internetu pod adresou www.digict.cz

„V domech, kde je společná anténa, musí řešit problém správce nebo majitel objektu a nájemníci se s ním budou muset dohodnout,“ přibližuje Pop. Někde si lidé vystačí jen s novým set-top boxem jinde budou potřebovat změnit anténní rozvody. Záleží, jak je dům nebo panelák nyní vybaven.

Přesný den, kdy ČT 2 na Plzeňsku vypne a začne místo ní vysílat digitální multiplex veřejné služby bude definitivně určen během nejbližších dní.

Vydáno pod