Česká televize opět iniciovala pátrání po originálu státního znaku ČR

Praha - Když se ministr Cyril Svoboda obrátil v úterý na poslance s výzvou, aby hledali patnáct let ztracený originál státního znaku, byli všichni mírně překvapení. Později se ukázalo, že vše iniciovala Česká televize, která natáčí dokument o autorovi znaku Jiřím Loudovi. Akce v Poslanecké sněmovně měla otestovat, jak hodně si politici originálu státního znaku považují a co jsou ochotni pro nalezení tohoto státního symbolu udělat. Jejich autentické reakce budou moci diváci vidět letos na podzim, kdy bude Česká televize dokument vysílat.

Ministr Svoboda si uprostřed úterního projednávání jednoho z bodů vzal slovo a poslancům řekl: „Překvapím vás, protože přicházím ke sněmovně se speciální prosbou. Obrátil se na mě prostřednictvím svých kolegů pan Jiří Louda, to je člověk, který nakreslil první český státní znak. Dal ho do této sněmovny v roce 1992 a ten znak zmizel,“ poté vyzval poslance, aby se ujistili, že se v jejich kancelářích originál znaku náhodou nenachází. „Sněmovna se musí očistit,“ dodal.

Svoboda s žádostí vystoupil kvůli České televizi, která ho o to požádala v souvislosti s chystaným dokumentem o heraldikovi Loudovi. Ten bude součástí nového cyklu Vzkaz, ve kterém lidé patřící mezi přirozenou společenskou elitu předávají nám všem svůj pohled na život dnešní společnosti. Celý patnáctidílný cyklus začne Česká televize vysílat letos v září.

„Občas je potřeba vytrhnout společnost z letargie a vyzkoušet ji, co pro ni některé věci znamenají. To, že nedokážeme uhlídat originál státního znaku, je skandální. A chtěli jsme zjistit, jak si takové věci cení politici, kteří naši zemi řídí. Reakce byly zarážející a ve střižně to bude hodně těžké vybírání,“ říká David Macháček, redaktor a spoluautor dokumentu o Jiřím Loudovi.