Internetové domény možná budou s háčky a čárkami

Praha – Názory Evropské unie a výzkumy veřejného mínění rozhodnou, zda bude možné používat v názvech internetových domén háčky a čárky. Diakritika se zatím ve vyhledávacích řádcích prohlížečů nevyskytuje a leckdo by uvítal, kdyby to tak zůstalo i nadále.

V případě zavedení domén s diakritikou by bylo možné využít drobných rozdílů ve jménech a zaregistrovat nové domény podobné těm existujícím. Podobně je tomu například ve vztahu jména Vláďa a české vlády, která vlastní doménu vlada.cz. Se změnou současné situace ale nesouhlasí podnikatelé, kteří by museli vydat značné sumy na registraci adres, kterých by se jinak mohli zmocnit konkurenti či spekulanti. „Abychom si to ochránili, museli bychom mít hodně kombinací,“ uvádí vlastník domény cokoladovefontany.cz Robert Báša.

Případné akce spekulantů by mohlo omezit zavedení přednostních registrací některých domén. To se ale týká především státních institucí nebo měst a obcí. Ani s takovým opatřením však není možné zabránit rozmachu firem využívajících překlepů při zadávání adres konkurentů.

Vážným problémem může být také jazyková respektive technická bariéra, neboť klávesnice v zahraničí většinou diakritiku neumějí.