Reflex bude mít nového šéfredaktora, Bílka střídá Šafr

Praha - Společenský týdeník Reflex bude mít po 13 letech nového šéfredaktora. Od 1. července se jím stane bývalý šéf redakce deníků Lidové noviny či Mladá fronta Dnes Pavel Šafr. Dosavadní šéfredaktor Petr Bílek se přesune na funkci označenou jako "senior editor". Sdělila to mluvčí vydávající společnosti Ringier ČR Kateřina Kuchařová. "Koncern Ringier AG bude zároveň využívat Bílkovy zkušenosti při zavádění konceptů společenských časopisů po celém světě," podotkla Kuchařová.

Týdeník pod novým vedením podle Kuchařové nečekají žádné výrazné změny, hodlá si zachovat tvář i kontinuitu. „Nevidím důvod měnit podstatu Reflexu. Jeho novinářských výkonů si velmi vážím. Každé médium potřebuje vývoj, nové nápady a hledání modernějších forem. Úspěšné tituly však nepotřebují žádnou zbrklou revoluci,“ říká Šafr.

Rubrika Média zmizí, Potůček v srpnu končí

Bílek stál v čele redakce Reflexu od roku 1995. Šafr do Ringieru přestoupil od vydavatelství Economia v polovině května, nyní svou pozici zastává jako externista. Šafr v minulosti vystřídal několik pozic v mediálních společnostech. Jako šéfredaktor vedl čtyři deníky, Český deník, Telegraf, Lidové noviny a Mladou frontu Dnes. V Lidových novinách působil na pozici šéfredaktora v letech 1997 až 2000, v Mladé frontě Dnes 2001 až 2006.

Ke změnám v podobě Reflexu patří i zrušení letité jednostránkové rubriky Média, kterou zaštiťoval novinář a mediální komentátor Jan Potůček. Potůček dnes řekl, že v Reflexu končí k poslednímu srpnu a od září bude rubrika zrušena. Médiím se bude Potůček nadále věnovat jako šéfredaktor odborného serveru zaměřeného zejména na nastupující digitální TV vysílání DigiZone.cz, který je provozován společnost Internet Info.

Reflex se již potřetí stal Časopisem roku

Ringier patří k nejvýznamnějším vydavatelstvím periodik na trhu. Vydává deníky Blesk, Sport, Aha! a 24 hodin a časopisy Reflex a ABC. Tyto dva časopisy jsou letos mezi vítězi soutěže Unie vydavatelů Časopis roku 2007. Oba časopisy získaly tento titul potřetí za sebou, Reflex mezi společenskými časopisy a ABC v kategorii titulů pro děti.

Průměrný prodaný náklad Reflexu dosáhl loni 51.788 výtisků na vydání, což bylo o 3,9 procenta méně než o rok dříve. Od října loňského roku s výjimkou prosince podle údajů Kanceláře ověřování nákladu ABC ČR klesl průměrný prodaný náklad Reflexu pod hranici 50.000 výtisků a například v dubnu činil 45.744 kusů na vydání.