Popularita internetového volání roste, v Česku ho využívá polovina domácností

Brusel - Češi patří v Evropské unii k těm národům, které vůbec nejvíce využívají k volání internet. Tento způsob komunikace se nicméně stává populárnějším prakticky ve všech zemích "sedmadvacítky". Vyplývá to z průzkumu, o jehož výsledcích dnes informovala Evropská komise.

Prostřednictvím internetu v unii volá přibližně 22 procent domácností. V Česku to je ale zhruba polovina domácností. Lépe jsou na tom už prý jen v Lotyšsku (58 procent) a Litvě (51 procent).

Průzkum byl proveden mezi přibližně 27 tisíci domácnostmi napříč Evropou. Jeho výsledky ukázaly různé nové spotřebitelské trendy v evropských telekomunikačních službách. Zvýšená soutěž a konkurence prý Evropanům zajistily větší možnosti volby.

Z průzkumu také vyplývá, že se už téměř čtvrtina unijních domácností (24 procent) vzdala pevné linky ve prospěch mobilních telefonů. Obecně se dá říct, že zatímco ve starých zemích unie je to zhruba u pětiny domácností, tak v nových členských zemích po rozšíření v roce 2004 se to týká 39 procent domácností.

Stále více lidí také využívá bezdrátového připojení k celosvětové síti, například prostřednictvím satelitních sítí či mobilních telefonů. Tento trend je podle komise patrný právě třeba v Česku, na Slovensku či v Rakousku a Itálii.