ČT odvysílá koncem července kontroverzní snímek Uloupené Kosovo

Praha - Česká televize uvede v neděli 27. července na ČT2 komponovaný večer na téma Kosovo. Jeho součástí bude i kontroverzní hodinový dokument scenáristy a režiséra Václava Dvořáka s názvem Uloupené Kosovo. ČT na něj původně částečně přispěla, ale pak odkládala termín jeho vysílání. Podle ČT je totiž jednostranný, nevyvážený a na problém neklidného Kosova se dívá pouze ze strany Srbů. Veřejnoprávní televize si tím od některých kritiků vysloužila nařčení z cenzury, což ČT odmítla.

Nyní jej nabídne společně s dalším hodinovým dokumentem nazvaným Kosovo, černá díra Evropy. Po nich bude následovat diskuse odborníků. O odvysílání komponovaného večera na téma Kosovo dnes členy Rady ČT na jejich pravidelném zasedání informoval šéf zpravodajství ČT Milan Fridrich. „Po pořadu bude čas asi 45 minut na to, aby odborníci zhodnotili dokumenty, promluvili o tom, které věci jsou faktické a skutečné a které jsou interpretací jedné, druhé, třetí strany,“ podotkl Fridrich. 

Dokument Uloupené Kosovo se týká vyhánění Srbů a dalších nealbánských etnik z provincií Kosovo a Metochie na konci 90. let. Srbsko považuje Kosovo za historickou a nedílnou součást svého státu. I přes odpor srbské vlády ale Kosovo, od roku 1999 pod mezinárodní správou OSN, letos v únoru vyhlásilo jednostranně samostatnost. Kromě Srbska jsou zásadně proti Rusko, Čína i další země, do poloviny června naopak Kosovo uznalo jako samostatný stát 43 zemí, včetně ČR. 

"Objektivitu a pravdivost filmu ať zhodnotí odborníci. Rozhodně si stojíme
za tím, že všechny informace ve filmu jsou pravdivé," řekl již dříve
producent snímku Aleš Bednář deníku Právo. „Pokud by u diváka vznikl dojem, že se jedná o nevyvážený film, pak je to pravděpodobně proto, že byl léta jednostranně informován o konfliktu na Balkáně,“ dodal.