V Respektu a Reflexu dochází k personálním i obsahovým změnám

Praha - Reflex a Respekt, dva uznávané české týdeníky, procházejí v těchto dnech výraznými změnami. V případě Reflexu se jedná o upravení obsahového směřování, mění se i redakce časopisu. Respekt naopak proměňuje a zlepšuje svou internetovou podobu a uvažuje o posílení týmu vytvářejícího anglickou verzi týdeníku. Informovaly o tom Lidové noviny.

Změny v Reflexu přicházejí současně s novým šéfredaktorem Pavlem Šafrou. Ten nahradil na přelomu června a července dlouhodobého šéfa redakce Petra Bílka. Do funkce zástupce šéfredaktora nastoupil Dan Hrubý, jeden ze tří autorů komiksu Zelený Raoul a dosavadní vedoucí redakční sekce zaměřené na historii, politiku a společnost. Redakci opouští reportér Michal Komárek, který nastoupí právě do Respektu. „Mám pocit, že za současných okolností je Respekt mému vnímání světa, stylu psaní a řízení redakce bližší než Reflex,“ řekl Komárek.

Čtenář už na stránkách Reflexu nenajde pravidelnou rubriku Média, jejímž autorem byl Jan Potůček. „Rozhodnutí padlo ještě před mým příchodem,“ řekl Šafr a odkázal na průzkumy mezi čtenáři, kde tato rubrika vyšla jako jedna z nejméně čtených. Potůček od září nastupuje do internetového vydavatelství Internet Info a bude tam mít kromě redaktorské práce na serveru Digizone.cz na starosti chystané obsahové služby. Do Reflexu bude o médiích psát externě. Průměrný prodaný náklad Reflexu dosáhl loni přibližně 52 000 výtisků na vydání, což bylo o necelá čtyři procenta méně než o rok dříve.

Liberální týdeník Respekt navazuje na změny, které započal loni změnou formátu a grafiky tištěné podoby, kdy z novinového formátu díky investicím finančníka Zdeňka Bakaly přešel na časopisovou podobu. Nyní vylepšuje grafickou podobu svých internetových stránek a uvažuje o posílení anglické verze Respektu. K tomu by jim měl pomoct nově nastupující dosavadní komentátor Hospodářských novin Jana Macháčka. V Respektu působí jako komentátor a analytik, píše do papírového i internetového vydání.