Soukromí uživatelů YouTube soud neohrozí

San Francisco - Lidé, jejichž soukromí bylo ohroženo kvůli soudním přím, které se zabývají porušováním autorských práv na internetovém portálu YouTube, budou pod ochranou nové dohody o soukromí milionů uživatelů tohoto portálu. V noci na dnešek to oznámil mluvčí společnosti Google, která je majitelem portálu YouTube. Ten je nejpopulárnější internetovou platformou pro bezplatné sdílení videí.

Počátkem měsíce nařídil v USA soud společnosti Google, aby poskytla informace o uživatelích YouTube firmě Viacom a dalším žalujícím stranám, které tvrdí, že na YouTube jsou ve velké míře porušována autorská práva. Google se posléze s žalující stranou dohodl, že databáze, kterou Viacomu a dalším předá, nebude obsahovat uživatelská jména a internetové adresy, které by se daly použít k identifikaci jednotlivých uživatelů YouTube.

Společnost Viacom, která je vlastníkem například filmového studia Paramount nebo televizní sítě MTV Networks, vloni zažalovala Google a jeho YouTube o více než miliardu dolarů kvůli neautorizovanému využívání jejích materiálů. Viacom proto žádá údaje o uživatelích YouTube s tím, že na nich potřebuje dokázat pirátské chování, které je ústředním bodem žaloby.

Vydáno pod